Hmelj (obični hmelj, divlji hmelj, lat. Humulus lupulus) je biljka penjačica iz porodice Cannabaceae, red Rosales, koja svakog proljeća niče ponovo iz na hladnoću otpornog rizoma. Udomaćen je u umjerenim područjima sjeverne hemisfere, i jedini je predstavnik roda hmelja (Humulus)
Cvjetne se šišarke hmelja koriste u proizvodnji piva, kojem daju specifičnu gorčinu i aromu. U ovu se svrhu rabe samo šišarke kultiviranih sorti biljke.
Mladi izdanci divlje biljke su jestivi.
Biljka se koristi i u narodnoj medicini i proizvodnji piva.
PRIMJENA HMELJA U NARODNOJ MEDICINI
– za smirenje, te djeluje protiv nervoze, uznemirenosti, napetosti i tjeskobe. Pomaže i kod blagih oblika depresije te posebno nesanice.
– djeluje i kod nervoze želuca, a kako sadrži gorke tvari, potiče probavu te olakšava grčeve u želucu i crijevima
– pomaže kod tegoba uzrokovanih menstruacijom, klimakterijem i hormonalnim poremećajima.
– potiče cirkulaciju te izlučivanje tekućine i znojenje.