Datulje imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.
Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu datulje su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, kolesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s datuljama.
Kako bi se opisala sva dobrota i zdravstvena prednost koja se krije iza ovih slasnih voćki, najbolje je složiti popis, koji će vas natjerati da dobro promislite o datuljama i načinima kako ih uvrstiti u prehranu.
Za zdravu i lijepu kožu
Datulje su odličan izvor vitamina D i C koji održavaju elastičnost kože te ju čine glatkom i mekanom. Jednostavno je, želite li lijepu i mladoliku kožu, jedite datulje!
Odličan izvor željeza
Datulje su bogat izvor željeza te je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva anemije, jer 100 grama tzv.hurmi sadrži oko 10% preporučene dnevne vrijednosti željeza.
Za probavu bez problema
Poznato je da su vlakna izuzetno važna za pravilnu probavu te smanjenje nadutosti i sprečavanju zatvora. Sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva te pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnom konzumacijom pomažete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.
Za bolji vid
Datulje sadrže lutein i zeaksantin – “vitamine za oči”. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida, a kod ljudi, ove dvije tvari filtriraju visoko-energetske valne duljine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi te tako štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom.
Protiv upala
Datulje su prepune minerala i vitamina – 100 g datulja sadrži oko 30 miligrama magnezija što je 15 % preporučene dnevne doze. Razna istraživanja su dokazala kako povećan unos magnezija u organizam štiti od upala. Magnezij je odličan u obrani protiv gubitka pamćenja povezanog sa starom dobi, štiti od moždanog udara, pomaže protiv stresa i migrene.
Slastica bez grižnje savjesti
Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2-3 datulje i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerojatno slatkom okusu, koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.
Grickajte ih kao međuobrok ili zasladite svaki jutarnji smoothie s njima, a možete ih koristiti i kao bazu brojnih finih jela, kao što su:
- PUNJENE DATULJE – VEGANSKA DOZA ŠEĆERA
- CRUNCHY ČOKO BROWNIE
- NAJJEDNOSTAVNIJI DESERT OD SAMO TRI SASTOJKA
Za dodatne zdrave recepte i savjete, prijavite se na našu mailing listu.
Autor: Tara Lukičić
Izvornik: Tvornica zdrave hrane